Pályázat


Hallottad, hogy Veszprém és környéke lehet 2024-ben Európa Ifjúsági Fővárosa? Itt mindent megtudhatsz arról, hogy ez mit jelent neked és a városnak, és hogy hogyan tudsz csatlakozni!

Vedd kezedbe Veszprémet! 

Nem hiába klisé, hogy a fiataloké a jövő. Rajtad, rajtunk múlik, milyen hely lesz Veszprém és környéke öt, tíz, tizenöt év múlva. De a részvétel nem mindig olyan egyszerű. A közügyek kívülről néha átláthatatlannak tűnhetnek, és egyébként is, hogy kell nekiállni egy ötlet megvalósításának?

Ezeket a külső és belső akadályokat szeretné enyhíteni Veszprém és környéke pályázata, amit az Európa Ifjúsági Fővárosa címre adott be – és ami tovább is jutott! 👏

Veszprém egy kulturálisan (is) nagyon izgalmas hely – nem véletlenül nyertük el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet. Az EKF óriási európai támogatást jelent majd a környék felpezsdítésében. De a sok sikeres program, mint az Utcazene Fesztivál vagy a VeszprémFeszt között a város azt vette észre, hogy főleg egy idősebb generáció ízlését, munkáját tükrözik a programok. Rájöttek, hogy talán túl nehéz érvényesülnie a mai fiataloknak.

Szükség van a középiskolások és a húszas éveiket koptató fiatal felnőttek friss szemére és ötleteire is, hogy évről-évre egyre jobb legyen itt élni! ✊

Ezt ismerte fel a város Önkormányzata, és ezért is döntöttek 2014-ben arról, hogy a városnak külön ifjúsági stratégiára van szüksége. A stratégiát most megújítják, az Európa Ifjúsági Fővárosa cím pedig rengeteg lehetőséget hozhat a városba.

Miről szól a pályázat?

A pályázat elmagyarázza, milyen akadályokat, problémákat figyeltek meg a fiatalok részvételével kapcsolatban. Lássuk be, az elmúlt évek és évtizedek nem voltak éppen a legegyszerűbbek! Ilyen időkben felnőtté válni sokkal nehezebb, mint az optimista ‘90-es években. A pályázat és a hozzá kapcsolódó felmérések is erre keresik a megoldást. 

És hogy mire jutottak?

💬  Be kell vonni a fiatalokat – mindenkit el kell érni és meg kell hallgatni, akinek értékes ötletei vannak. Nem olyan programokat kell erőltetni, amiket az idősebbek képzelnek el – a fiatalokra kell bízni, őket kell megkérdezni arról, mi az, ami szerintük is működne. Olyan rendszert kialakítani, amiben a helyi szervezetek, fiatalok és az önkormányzat együtt kezeli a pályázat részleteit.

🔗 Össze kell kötni a vidékieket a városiakkal, a passzívakat az aktívakkal. Kapcsot kell létrehozni az idősek, nagyszüleink generációja és a tanulni és tenni vágyó fiatalok között. Senki se maradjon ki, mindenki hangjára és kezére szükség van!

💪  Fel kell hatalmazni a helyi fiatalságot – el kell görgetni előlük az akadályokat, és fel kell szabadítani a bennük rejlő potenciált. A nehéz évtizedekben felnőtt fiatal generáció néha már el sem tudja képzelni, hogy igenis lehet, szabad és érdemes kezdeményezni, nagy fába vágni a fejszét. Ezt a mentalitást szeretné legyőzni a pályázat.

Milyen programok lesznek?

A város már sokat kutakodott, hogy milyen programokat szervezzen az EIF keretében. Felmérést készítettek, megkérdeztek rengeteg helyi ifjúsági és civil szervezetet és több oktatási intézményt is. Munkacsoportokban dolgoztak, keresték, mire van szükség.

Van egy jó hírünk: nem kell mindent a legelejéről kezdeni! Sok tervezett program már most is fut, ezeket közösen fogjuk kibővíteni. Más programokat pedig teljesen közösen fogunk kitalálni és megszervezni.

🌲 Teret adunk, legyen szó egy gyönyörű közösségi kertről, ahol a környezetvédelemről is lehet tanulni, a megújuló Ifjúsági Házról, ahol pszichológustól nyelvóráig sokféle segítséget lehet majd ingyen igénybevenni, vagy a gördeszkapark és a város próbatermeinek kibővítéséről.

💭 Máshogy gondolkodunk, nekünk fontos a mentális egészség és a nehéz helyzetben lévő fiatalok támogatása is – ezért szervezünk filmklubot és média workshopokat társadalmi témákról, és segítő csoportot az LMBTQ fiataloknak és szüleiknek. A környezet megóvásánál semmi sem sürgősebb – ezért tervezünk egy fantasztikus geoparkot Veszprém környékén, ahol ezekről a témákról is lehet tanulni. És persze fontosak nekünk a külföldi barátaink is, ezért az EIF keretében az UNESCO iskolák hálózatán belül csereprogramokra utazunk majd!

🎨 Kreatívak vagyunk, és ki akarunk bontakozni! Az ARTathlon programban bármilyen kreatív projekttel indulhatunk majd, a nyertes pedig támogatást kap a megvalósításhoz is. A Bandmate app fiatal zenészeket köt majd össze külföldön élő zenészekkel, így online is lehet zenekart alakítani, próbálni, és aztán Veszprémben fellépni! A Hagszóró app arra lesz jó, hogy minden téged érintő ügyben elmondhasd a véleményed a döntéshozóknak.

Hogy csatlakozhatok?

A város már tucatnyi programot álmodott meg – most rajtad a sor, hogy ezeket a saját képedre formáld a várost!

  • Érdekel a pályázat teljes szövege? Itt (angolul) elolvashatod!
  • Vannak ötleteid? Dobd be őket az ötletdobozba!