Mit jelent az, hogy Európa Ifjúsági Fővárosa?


Minden évben egy európai város pályázata nyeri el ezt a címet, melyet angolul European Youth Capitalnak hívnak. A győzelemhez a városnak jól átgondolt tervet kell készítenie. A cél, hogy a helyi és európai fiatalság helyzetén javítsunk, erős kapcsolatokat alakítsunk ki, és aktív részvételre buzdítsunk a város életében.

Európa Ifjúsági Fővárosa tükrözi azokat a célokat, amiket az EU megfogalmazott a saját fiataljainak támogatására (European Youth Goals). Ilyen például a lányok és fiúk esélyeinek kiegyenlítése, a vidéki fiatalok helyzetének könnyítése, és még sok más. Ez egy nagyon izgalmas téma, itt olvashatsz róla többet angolul!

Veszprém és környékének pályázata is ezeket az eszméket célozza meg. A jó hír, hogy már tovább is jutottunk a második fordulóba! A 4 legjobb közé kerültünk, így most őszig fog eldőlni, hogy a 4 közül ki nyeri el az Európa Ifjúsági Fővárosa címet.

A városnak most az a legfontosabb, hogy jobban elérjen és meghallgasson minket, fiatalokat. Meg akarják hallgatni a véleményünket, és akár közvetlenül is ránk bízni a döntést a minket is érintő ügyekben.💥

Mi történik, ha esetleg nem mi nyerjük el a címet? Nagy gond nincs: az ötletek és rengeteg lelkesedés, amit a helyi fiatalok a pályázatnak adtak, nem vesznek el. Veszprém Önkormányzata felülvizsgálja a fiatalok segítésére létrehozott stratégiáját, és beépíti a javaslatokat.